TNT

English | Spanish | Norwegian | Japanese

Tekst: Line Elizabeth Sagbak

Året er 1982. Musikkhistorie er i ferd med å skapes. Dag Ingebrigtsen er i gang med å danne et nytt band. Diesel Dahl slår seg sammen med ham, og etter litt tid blir Steinar Eikum med på bass.

Ingebrigtsen gjennomfører flere auditions med ulike gitarister før han finner Ronni Le Tekrø. Det er blitt sommer, nærmere bestemt 2. Juni 1982 og TNT har fått sin offisielle bursdag.   Plata «TNT» kom ut i 1983 sannsynligvis mot slutten av februar da albumet gikk inn på VG – lista i begynnelsen av mars, og vakte oppsikt fordi det var på Norsk. Albumet er en klassiker blant fans og kritikere i musikk- og kulturpresse.  Det inneholder skatter som «USA», «Eddie» og «Harley-Davidson».

TNT avgjorde å synge på engelsk på oppfølgeren «Knights Of the New Thunder». Steinar Eikum valgte å slutte, og Morten Skaget, under artistnavnet Morty Black, ble ny bassist. Dag Ingebrigtsen hadde selvfølgelig vokalen opprinnelig, men tok bestemmelsen om å slutte av hensyn til familie og ønsket om å gjøre andre prosjekter.

Historien forteller at Gary Barden, engelsk sanger og låtskriver, (mest kjent for sitt arbeid sammen med Michael Schenker Group) var på vei ut døren med flybilletten i den ene hånda og kofferten i den andre, da Diesel Dahl og TNT avlyste reisen.

TNT mT

Photo: Arne Nordtømme

Ronni Le Tekrø har uttalt «Vi hørte en originalt klingende røst fra himmelen, og inviterte ham til Norge for å bli med i bandet». Det ble amerikaneren Tony Harnell som tok over mikrofonen i TNT i Mai 1984. Harnell selv fastholder at han til denne dag ikke vet hvordan demoen kom til TNT.

Tony Harnell lyttet til TNT og uttrykte at det var akkurat den type musikk han ønsket å være en del av og jobbe med på det tidspunktet. Det var Mike Varney (Am. musiker, plateprodusent og impresario) som ga Tony Harnell tapen med TNT. Plata «Knight of the New Thunder» ble utgitt i 1984. Den første utgaven som var i platehyllene i september ble møtt med motstand og kontrovers pga coveret. Den ble trukket tilbake, ble gitt nytt cover og utgivelsesdatoen ble offisielt satt til 2. November 1984.

TNT fikk en hit med videoen til «Seven Seas». Låta er en klassiker og er nærmest å regne som en «nasjonalsang» blant rockefans.

«Tell No Tales» TNTs tredje utgivelse kom i 1987. Den hadde hitsinglene «Everyone’s A Star» og «10,000 Lovers (In One)». «Tell No Tales» ble det store gjennombruddet, særlig i USA, der det ble tatt svært godt imot og havnet bl.a. på den offisielle Top 100-lista (Billboard).

Tirsdag 23. Juni 1987 spilte TNT på den ikoniske Marquee Club i London. En musikkscene som gjennom flere tiår var ansett for å være det viktigste stedet for utviklingen av europeisk populærmusikk. Det var også samlingssted for flere av de mest betydningsfulle musikere, artister og personligheter innenfor musikkhistorien som er sprell levende og fremdeles skaper ny musikk!

1987 var året TNT vant Spellemannprisen i klassen Rock for albumet. Videoen til «10,000 Lovers (In One)» ble en stor suksess. TNT turnerte utstrakt, både i USA og Europa.

Diesel Dahl valgte å forlate TNT tidlig i 1988 for å komponere egen musikk og danne et nytt band. Morten Skogstad, under kunstnernavnet Kenneth Odiin, ble ny trommeslager i TNT, men ga seg kort tid etter at «Intuition» ble utgitt i 1989. Denne utgivelsen ble ansett som et ganske poppreget album, samtidig er det ingen tvil og om at mange har denne utgivelsen som en favoritt!

I denne tiden var det en viss misnøye med utviklingen i bandet – og det ble en ufrivillig pause for TNT.

Photo: Petter Stene

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Photo-Vegar Bakken-Sid Ringsby

Sid Ringsby – Photo: Vegar Bakken

Nye utgivelser kom i 1992 – «Realized Fantasies» og «Three Nights in Tokyo». Nå var det den amerikanske musikeren John Macaluso som var ny trommeslager. Macaluso var med på kun ett studioalbum med TNT, før han valgte å slutte. Etter enda en nokså langvarig pause for TNT kom samleplata «Til Next Time – The Best of TNT» i 1996.

«Firefly» – Frode Lamøy var mannen på trommer og Dag Stokke som var fast inventar hadde ansvaret for keyboard –  fra 1997 ble ingen stor suksess for TNT, men det er svært mange over hele verden som er av den klare mening at dette TNT albumet er sterkt undervurdert og ufortjent oversett. Det finnes meget sterke låter som «Angels Ride», «Month of Sundays» og «Soldier of The Light». Man skal heller ikke glemme den utmerkede balladen «Daisy Jane». «Firefly» ble i USA faktisk forkortet da det ble avgjort at låter som «Angels Ride» og «Heaven’s Gone» var å anse som (sacrilege) helligbrøde/vanhellig (!)

 1999 ankom og TNT var klar med albumet «Transistor». Til en viss grad kom låtmaterialet overraskende på publikum, med sitt mer eksperimentelle sound. I denne tiden skjedde det ikke så mye rundt TNT, bandet spilte ikke lenger konserter. Medlemmene i TNT valgte å jobbe med egne prosjekter og andre samarbeid.

Tidlig på 2000-tallet var det klart for at fansen endelig fikk tilbake sitt «Diesellokomotiv»! Diesel Dahl var igjen å finne som trommeslager på samlealbumet «The Big Bang – The Essential Collection» i 2003. En EP med tittelen «Taste» ble utgitt samme år, men kun i Japan. «Taste» er et yndet samleobjekt for mange utenfor Japan. Dette gjelder også andre utgivelser ettersom TNT er notoriske (!) når det gjelder bonus-tracks på sine Japan-utgivelser.

«My Religion» er utgivelsen TNT gir oss i 2004. Omtalen forteller at denne platen har en fin balanse mellom vintage TNT («Tell No Tales») og en klar modernisering, en samtidsinnflytelse, som publikum visste å sette pris på. Ronni Le Tekrøs riff på «She Needs Me» er utvilsomt svært populært blant instrumentalister. Også denne gangen har TNT en ballade som er blitt en klassiker, «Perfectly», selvsagt.  Tittelkuttet «My Religion» er alltid en crowd-pleaser!

Morten «Morty Black» Skaget sluttet i TNT etter en lengre turne i 2004. Sid Ringsby ble stand-in før Victor Borge tok over i 2005. Samme året var TNT klar med plata «All The Way To The Sun», der Sid Ringsby medvirket på bass.

I 2006 sluttet Tony Harnell i TNT, både av personlig og profesjonelle årsaker. Han var klar i sine uttalelser om at denne gangen var avgjørelsen endelig. En CD/DVD-utgivelse med tittelen «Live In Madrid» kom på høsten 2006. Harnell gjennomførte denne ene konserten, Polar Rock Festival, før han trakk seg. Innen den tid hadde TNT vært på turne med ny vokalist: Tony Mills.  De to Tony’ene sang «Harley-Davidson» sammen, en måte å si farvel til fans på, samtidig som han «overleverte mikrofonen».

Utgivelsen av «My Religion» (2004) ga en opplevelse av at TNT fant tilbake til noe av den «glamstilen» de hadde hatt tidligere.  «All The Way To The Sun» (2005) hadde tilnærmet den samme sounden. Senere kom «The New Territory» (2007) og «Atlantis» (2008) med Tony Mills som vokalist. Utgivelsen fikk en blandet mottagelse og skapte kontrovers blant fansen. Albumet er influert av The Beatles og Queen.  Diesel Dahl har uttalt at plata «Engine» var et forsøk på å gjenerobre den gamle TNT-sounden.

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

12. DES 2008 – D.I sin 50 års dag. Denne dagen gjorde originalbesetningen – foruten Dag selv –RLT, Steinar Eikum og Diesel en one-off gjenforening. Diesel og Dag gjennomfører ulike veldedighetskonserter sammen til ulike tider.

TNT ga ut sitt 12. studioalbum i 2010 med tittelen «A Farewell To Arms» – «Engine» er tittelen på denne utgivelsen i Norge, – også med Tony Mills på vokal.

5. august 2013 (VG, Stein Østbø og Camilla Norli) ble det meldt at Tony Mills sluttet i TNT etter å hva vært med siden 2006. Ronni Le Tekrø uttalte til VG (05.08.13) at TNT gjenoppstår og gjør comeback med Tony Harnell den 17. august 2013.

27. april 2011 døde musiker og keyboardist Dag Stokke. Han hadde turnert sammen med TNT siden april 1987, og var med på hvert album fra «Realized Fantasies» i 1992 til «Engine» i 2010.

Roger Gilton kom inn som TNT – Keyboardist i 2011.

TNTs konsert på Sala Heineken i Madrid 17. september 2011 ble filmet, men er aldri utgitt på DVD.

2. juni 2012 feiret TNT sitt 30-årsjubileum med en festforestilling av en konsert på Clarion Hotel i Trondheim. Bandet spilte med TSO (Trondheim Symfoni Orkester). Dag Ingebrigtsen og Tony Harnell var gjestevokalister på «Seven Seas» til stor jubel fra publikum.

Victor Borge forlot TNT i desember 2012 for å jobbe med egne prosjekter. Det ble annonsert at Sid Ringsby var tilbake. Victor Borge var igjen tilbake i TNT i 2013 og var med i bandet fram til 2015.

Da Tony Mills valgte å slutte i TNT på sensommeren 2013, tok Tony Harnell over mikrofonen nok en gang. I januar 2015 forlot Tony Harnell TNT, men bruddet varte ikke lenge. I mai 2016 var han tilbake i TNT igjen. I sammenheng med 30 års jubileet til plata «Tell No Tales» dro TNT på turne. Diesel Dahl, Ronni Le Tekrø, Tony Harnell og bandets nye bassist Ove Husemoen.

Nyheten om at et nytt TNT-album var på gang skapte stor forventing og glede. Så kom meldingen om at TNT og Tony Harnell var enige om å avslutte samarbeidet nok en gang i oktober 2017.

I ukene fram til tidligvinteren 2017 er det fremdeles ikke kjent hvem som er TNTs nye vokalist. Bandet selv er med på å skape forventinger om saken. Det er mange som deltar i diskusjon på TNT sin Facebook-side.

Oslo Spektrum 22. November 2017. TNT er OA for det legendariske bandet Scorpions og den presentasjonen som er lovet kommer endelig: Baol Bardot Bulsara er TNTs nye stemme!

8.Juni 2018 ble TNTs 13.studioalbmum utgitt, med den passende tittelen «XIII». TNT med Bulsara som vokalist spilte et knippe konserter rundt om i landet det påfølgende året. Rockefeller i Oslo og Union Scene i Drammen var de konsertene nærmest presentasjonen av Baol Bardot Bulsara.  Det var ingen tvil om at publikum ønsket Bulsara velkommen og deltok entusiastisk på ulike favorittlåter med periodevis allsang – også de av nyere dato som «We`re Gonna Make It», «Can`t Breathe Anymore» og «Fair Warning».

TNT var også på plakaten på Ifjordfestivalen i Mo-i-Rana i juni dette året. Selv om sommervarmen ikke var helt med, så sørget TNT for å holde temperaturen oppe. 

Et annet klart høydepunkt i 2018 var den konserten som raskt ble døpt Dobbel-Bursdag-Feiringen på Retro Bar og Scene på Raufoss. Et relativt lite venue som var stappfullt av ihuga TNT fans som faktisk kom fra overalt!  En musikkfestkveld der publikum fikk komme nært innpå sine favoritter.

Video & editing: Birger Teigen – Interviews: Line Elizabeth Sagbak

Hamar Kulturhus 28. september 2019 var den første konserten etter at TNT ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame den 16. september 2019!  En feiring og konsertopplevelse med trøkk, men også hyllest til avdøde Tony Mills. En instrumentalversjon av «God Natt, Marie», fremført med en fantastisk følsomhet av Ronni Le Tekrø.  Denne rørende hyllesten er å finne på YouTube, og alle som var tilstede fikk oppleve et sant gyllent øyeblikk!

Denne kvelden ble det også gjennomført det som kan kalles et «bli bedre kjent med»-intervju med Baol Bardot Bulsara. En åpenbart opplagt og avslappet uformell vokalist delte hendelser, opplevelser og beskrev hva han tenkte om planer for musikken i framtiden.

Birger Teigen er mannen bak videoen og undertegnede hadde oppdraget med å finne de riktige spørsmålene.

Når vi nå skriver April 2020 opplever også musikk- og kulturverden unntakstilstanden som i all sannhet har lagt lokk på arrangementer av alle typer. Dette har svært alvorlige følger for musikere og alle som til enhver tid er en del av musikken «on the road», og selvsagt også alle de foran og bak scenen. Musikkfans overalt venter tålmodig på at vi alle igjen får sjansen til å oppleve TNT og musikk sammen på sitt beste – nemlig live!!