English | Spanish | Norwegian | Japanese

Tekst: Line Elizabeth Sagbak

Morten

Dahl

aka: Diesel

Født: 19.06.1959

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Morten Dahl har hatt en lang karriere som trommeslager. Han er mest kjent som en av grunnleggerne og bandmedlem av TNT og den som dannet TinDrum.

 Det sies at Morten Dahl fikk tilnavnet «Diesel» av en arrangør under en konsert i Meldal: «Du spiller jo trommer som et diesellokomotiv!»  – Og i all sannhet, for de fleste av oss er det det han heter: Diesel!  

Han vokste opp i 70 -årene i Trondheim. Han ble raskt interessert i høylydt rock og motorsykler. Rundt 15-årsalderen begynte Diesel å samle slagverkutstyr og spilte trommer «på alt som var»! Hans 15 år eldre bror, Ole, ga Diesel hans først komplette slagverk i konfirmasjonsgave.

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Diesel er autodidakt. Han har aldri spilt i korps, eller lest noter! Han forteller selv at han startet i øvingslokalet sammen med Dag Ingebrigsten og gutta i Burn.  Kjøpte plater og komponerte egen musikk. Her er det snakk om Learning by doing!

Det var sammen med Dag Ingebrigsten han dannet Burn. Bandet var et faktum i 1973. Dette ble starten på et livslangt samarbeid. De endret bandnavnet til Burn II i 1975 da var også gitarist Hans Aafløy og bassist Terje Storli, senere kjent som bassist i Hotlips og Stage Dolls.  Diesel turnerte mye med Burn II, og de var OA for det legendariske bandet Slade i Nidarøhallen (I dag: Trondheim Spektrum) 15. april 1977! 

Når vi kommer til 1978 er Diesel å finne i Edge. Han ga ut to låter på et samlealbum med tittelen «7000 Riffs» (Trondheim har 7000 som postnummer- rekke) Det var ingen ringere enn Åge Aleksandersen som var produsent. Albumet kom ut i 1979. – Etter dette ble det stille en stund. Men bare en liten stund …

1980-81 var Diesel i Hotlips. Hotlips var det første bandet som spilte hardrock på bygda, noe som var spennende og nyskapende. Hotlips vant Norgesmesterskapet i Rock som gikk av stabelen i Frimurerlogen i Trondheim i 1981!  – Og igjen er Diesel å finne bak trommene når Hotlips er OA for Ian Gillian, samme året, -også denne gangen i Nidarøhallen.

Diesel har turnert og gitt ut plater under navnet «Diezel» og «Diesel Dahl & Friends». Han har også bl.a. spilt med Terje Tysland, Jørn Lande og Casino Steel.

Dag Ingebrigtsen, Diesels livslange venn var i gang med å etablere et nytt band i 1982 Diesel var med på å danne dette bandet som er en del av Norsk Musikkhistorie. Steinar Eikum ble med på bass og etter noe tid ble det Ronni Le Tekrø som endte som bandets gitarist. Bandet kjenner vi alle selvsagt: Det er TNT!

TNT sin historie er selvsagt også i stor grad Diesel sin egen historie. Mange turneer, plateutgivelser, studioarbeid og intervjuer. Fotosessions, videoinnspillinger, avisskriverier -og ikke minst utmerkelser og priser! En av de er Spellemannsprisen for klassen Rock i 1987. Prisen ble offisielt gitt TNT den 16.Januar 1988 – og det er selvsagt filmklipp og andre utdrag fra NRK og mange andre sine arkiver, om denne musikkhistoriske begivenheten!

Photo: Arne Nordtømme

I januar/februar 1988 dannet Diesel TinDrum!!  Albumet «Drums of War» er kanskje det mest kjente. Tittelkuttet lå på toppen av salgs- og spillelister i ukevis i 1988 – i en periode der tungrock ikke hadde så mange representanter «på listene» i Norge. I mai 1988 lå «Drums of War» som nr 1 på VG -lista.

TinDrum hadde turneeplan klar for høsten 1988. Den 2.November startet TinDrum turneen de hadde lovet fansen. TinDrum spilte på 18 ulike steder fra 2. November til 15. Desember.

I oktober 1989 ga Diesel`s TinDrum ut sin andre plate. Nå var Dag Ingebrigsten tilbake i TinDrum.   «How `Bout This». De turnerte jevnt og stadig gjennom sommeren 1990. Samleplaten “Cool, Calm & Collected» kom ut samme året. Etter en påfølgende turne, ble låta «She`ll Be Dancin`» fra albumet «Whale Meat Again» gitt ut i 1992.

Når høsten 1992 kom tok Diesel en pause fra musikken for å prioritere familien og andre interesser.

1995 var året bandet Diezel ble dannet. Albumet «Willpower» ble utgitt i 1995.De turnerte i sammenheng med singelutgivelsene «Love Got It`s Hold» og «When Sorrow Comes Alive». Plateutgivelse kom samme året. Innen det andre albumet var klart, var Diezel oppløst.

Plata «reCYCLEd» kom i 1997, der går Diesel gjennom sine -til da 15 år -i musikken. Plata hadde klassiske TNT -låter, godt kjente TinDrum låter og noen re-mix versjoner av et par låter fra albumet «Willpower». Høsten 1997 hadde TNT -besetningen M. Diesel Dahl/D. Ingebrigsten/R. L Tekrø/M. Skaget kommet sammen for å gjøre en veldedighetskonsert i Trondheim.

Diesel har hatt mange og varierte musikalske samarbeid:

Egmont Music Club – The Best of Norwegian Music (1998)

Asgeir Borgemoen- Turbo Compressor Noz Injection (2002)

Ronni Le Tekrø & The Evil Elf Band- Under the Mistletoe (2002)

Gods of Thunder- A Norwegian Tribute to Kiss (2005)

Backstreet Girls- Shake Your Stimulator (2007)

Carina Dahl – Hurricane Lover – Acoustic Session (2015)

Det hører med å ta rede på musikalsk inspirasjon så det kan berettes at Diesel bringer fram navn som John Coghlan – Status Quo, John Bonham – Led Zeppelin, Mick Tucker- Sweet og Brian Downey – Thin Lizzy. Det er «trøkk i» slike kilder når drivet til å komponere egen musikk lever i beste velgående gjennom flere ti-år!

Diesel var som kjent tilbake i TNT på starten av 2000- tallet. Han var tilbake i bandet han var med å danne -og fansen hadde endelig fått tilbake sitt «Diesellokomotiv» på trommer!! 

Den 16. September ble Diesel sammen med TNT innlemmet i Rockheim Hall of Fame. (Rockheim – Det Nasjonale Museet for Populærmusikk) i en storslått seremoni og tilhørende feiring.  Vi som ikke var til stede, fikk sjansen til å oppleve denne merkedagen når NRK sendte festforestillingen vinteren 2019.