English | Spanish | Norwegian | Japanese

Tekst: Line Elizabeth Sagbak

Ronni Le

Tekrø

Født: 05.10. 1963

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Ronni Le Tekrø har vært musiker, artist og gitarist nærmest siden fødselen. Han er for de fleste (…?)  kjent som bandleder og gitarist i TNT. Ronni Le Tekrø har siden 1980- tallet vært en av verdens mest innflytelsesrike heavy metal gitarister.

Guitar Player Magazine (Nå utgitt under tittelen Guitar World) rangerte RLT i oktober 1989 blant Topp 10 gitarister i verden. I februar 2009 ble han kåret til en av verdens 25 beste gitarister innenfor sin sjanger. I mars 2019 hadde Guitar World en artikkel der RLT omtalte låtene på albuet «XIII».

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Ronni har blant mye annet gitt ut soloalbum, samarbeidet med Terje Rypdal og spilt i bandet Vagabond. Han flyttet til Raufoss i ung alder og har bodd der hele livet, med unntak av 1982-85, da ha bodde i Trondheim. Blant hans inspirasjonskilder finner vi Jimi Hendrix, Uli Jon Roth og Frank Anthony «Tony» Iommi, gitarist og «hjernen» bak det legendariske metalbandet Black Sabbath. I tillegg er også Frank Marino, gitarist, Mahogany Rush, som ofte sammenlignes med Jimi Hendrix og som er en av 70- tallets beste gitarister. Steve Hillage er med i dette gode selskap og er assosiert med Canterbury scenen. Den skotske musikeren Ian Bairnson en av grunnleggerne av progrockbandet Alan Parsons Project. Han er en multiinstrumentalist, men mest kjent som gitarist. Bill Nelson finner vi også her, en engelsk sanger låtskriver, gitarist og produsent. Vokalist og gitarist i rockebandet Be-Bop Deluxe. RLT har også 1920-og 30 -talls musikk som han lytter til når det gjelder inspirasjon.

Ronni Le Tekrø var med på å danne TNT i 1982. Tidligere hadde han startet sin gitarspilling i metalbandet Rockfire i 1977.  Bandet endret navnet til Roquefire og ga ut en singel i 1981 som inneholdt sporene «The Island of Marat» og «(Heavy) Boys Don`t Cry. Bandet spilte klassisk hardrock. Roquefire ga ut albumet «Roll With Your Demons» i 2014 til gode kritikker i Norge og internasjonalt.  Roquefire ble offisielt oppløst i 1982.

(Heavy) Boys Don`t Cry

Roll With Your Demons

I tillegg til musikksamarbeidet med mange artister, inkludert Terje Rypdal med albumene «Rypdal/Tekrø 94» og «Rypdal/Tekrø II» i 1998 må RLT sine mest omtalte utgivelser og musikalske samarbeid må være:

«Just a Smile»/»We Love the Woods» (Singel)-1994

“Extra Strong String” -(04.08.1998)

“Under a Mistletoe» (EP)- (18.12.2002)

«Magica Lanterna»- 11.04.2002.

«Kingdom of Norway»- 24.09.2007

«Mein Amph»- 24.11.2014

«Mein Amph II- 25.09.2015

Ronni Le Tekrø har 28 (!) album utgitt med ulike prosjekter og samarbeid i musikken siden 1982. Ingen av oss glemmer at RLT har 13 studioalbum med TNT!

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Photo: 

Ronni Le Tekrø har en særegen sangstemme som inneholder «musikkens alle farger» og med et klart anstrøk av melankoli noe som gjør den lett gjenkjennelig for alle som hører den! RLT er også kjent for sin signatur «machine gun» spille teknikk. I tillegg er en av forskjellene i hans spillestil at hans gitarsoler er en separat melodi som (faktisk!) kan nynnes. Forklaringen kan selvsagt være at det er svært sannsynlig at RLT er en gitargud-alien. -Selv om den offisielle påstanden er at han ble født i Oslo…

Ronni Le Tekrø, – gitargud, og nå også seriefigur i «Hjalmar», har på spørsmål om hvor mange gitarstrenger han har brukt i sin karriere svart at han ikke kan vite det sikkert, men anslår at det må være 33.718 stykker pr sommeren 2017!

Ronni le Tekrø fikk Spellemannsprisen i klassen Rock i 1987 sammen med TNT for albumet «Tell No Tales»

RLT ble tildelt Oppland Fylkeskommunes kunstnerstipend i 2000.

Han fikk Vestre Totens kulturpris i 2001.

 «He was like a shining champagne glass in a sink full of dirty dishes»   -Thor- Rune Haugen. (Om åpenbaringen da han hørte den 14 år gamle RLT spille for første gang.)

«Tekrø har den sanne kunstners evne til å skape melodi og rytme uansett hvilket musikkinstrument han spiller» -Jan Dahle.

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim

Photo: Kenneth Baluba Sporsheim